Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

HDD vs SSD : ποιά είναι η διαφορά ?

Καθώς η διαδικασία της συναρμολόγησης ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή γίνεται όλο και πιο εύκολη , όλοι προσπαθούν να "μπουν" στο κόλπο "χτίζοντας" τον δικό τους . Ωστόσο , κατά την επιλογή κομματιών που θα αποτελέσουν το σύστημα τους , όλοι έρχονται αντιμέτωποι με την εξής ερώτηση : Να βάλω HDD ή SSD ?

   Αρχικά , για να επιλέξουμε , πρέπει να γνωρίζουμε και κάποια πράγματα σχετικά με το καθένα , αλλά κυρίως τις βασικές τους διάφορες .

   Τι ειναι ο HDD ?

   Ο
HDD ( Hard Disk Drive )  είναι ένας σκληρός δίσκος παλιότερης τεχνολογίας , ο οποίος αποτελείται από μηχανικά κυρίως τμήματα , σε αντίθεση με τους SSD ( Solid State Drive ) οι οποίοι αποτελούνται από τσιπάκια . Υπάρχουν 2 μεγέθη για τους HDD . Μπορούμε να βρούμε HDD στις 3,5 ίντσες , οι οποίοι απευθύνονται σε χρήστες σταθερού υπολογιστή ( desktop ) αλλά υπάρχουν και σε 2,5 ίντσες  , για τα λάπτοπ . 


  Επίσης , τα δεδομένα στους HDD γράφονται και διαβάζονται μαγνητικά σε μία στρόγγυλη πλάκα και τη δουλειά της ανάγνωσης - εγγραφής την κάνει μία βελόνα που έρχεται σε επαφή μαζί της.

  Γι'αυτον τον λογο ονομαζονται και μηχανικοι σκληροι δισκοι , αφου μεσα του εχει μηχανικα μερη τα οποια κινουνται .

   Τι ειναι ο SSD ?

   Οι σκληροί δίσκοι 
SSD δεν αποτελούνται από μηχανικά τμήματα , αλλά αποθηκεύουν τα δεδομένα μέσα σε τσιπάκια . 




Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και σαν μια πιο εξελιγμένη , ταχύτερη , και πιο αξιόπιστη memory stick .

   Ποιες ειναι οι βασικες τους διαφορες ?

  


   
Και ο SSD και ο HDD κάνουν την ίδια δουλειά. Και δυο μπορούν να φορτώσουν το Λειτουργικό σου σύστημα, να αποθηκεύσουν τις εφαρμογές η τα προσωπικά σου αρχεία. Αλλά κάθε ένας έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά.

   
Τιμή : Είναι ολοφάνερο , πως οι SSD έχουν μια μεγάλη διάφορα σχετικά με τους HDD όσο άφορα την τιμή . Το gb που πληρώνεις ανά ευρώ διαφέρει σημαντικά από HDD σε SSD



   Χωρητικότητα : Μπορούμε εύκολα να δούμε , πως ένας HDD των 500 gigabyte θεωρείται πλέον απαραίτητος για κάθε σύστημα , ενώ μπορούμε να βρούμε και HDD του 1 και 2 terabyte σε πολύ φυσιολογικές τιμές . Αντιθέτως , ενός SSD των 500 gigabyte ή ακόμα και του 1 terabyte , είναι πολύ πιο ακριβός , και δύσκολο να τον βρει κάποιος εύκολα .

 
 Ταχύτητα : Εδώ είναι το σημείο οποί οι SSD διαπρέπουν. Ένας υπολογιστής με SSD δίσκο , φορτώνει το λειτουργικό σε μερικά δευτερόλεπτα , ενώ ένας υπολογιστής με HDD θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο. Ένας HDD χρειάζεται χρόνο για να πιάσει τις μέγιστες ταχύτητες του λόγο της περιστροφής, αλλά ακόμα και τότε , είναι πιο αργός από έναν SSD. Ένας υπολογιστής με SSD φορτώνει γρηγορότερα, φορτώνει τις εφαρμογές γρηγορότερα και γενικά έχει καλύτερη απόδοση .

   
ΚατακρεματισμόςΛόγο της περιστρεφόμενης μαγνητικής επιφάνειας , οι HDD δίσκοι δουλεύον καλύτερα με μεγαλύτερα αρχεία που είναι γραμμένα σε συνεχόμενα Blocks ( τομείς ) , ενώ όταν αρχίζουν να γεμίζουν , τα μεγάλα αρχεία γράφονται διάσκορπα  στην επιφάνεια του δίσκου ( κατακρεματισμός ) . Στους SSD δεν έχει σημασία που θα γραφτεί ένα αρχείο γιατί όλα γράφονται σε chip. Οπότε είναι πιο γρήγοροι και δεν υπάρχει κατακρεματισμός. 

   Ανθεκτικότητα
: Ως προς την ανθεκτικότητα , οι HDD λόγω των μηχανικών τμημάτων τους , από τα οποία και αποτελούνται , είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό πιο "ευάλωτοι" από τους SSD . Γιαυτό και πάντα σε συστήματα που δέχονται χτυπήματα / κραδασμούς , δεν προτείνεται η αγορά ενός HDD μιας και μπορεί εύκολα να χαλάσει . Αντιθέτως , ένας SSD που δεν αποτελείται από κινούμενα μέρη , είναι μια πολύ καλή λύση , αν θέλετε να κρατήσετε τα αρχεία σας ασφαλή , χωρίς να φοβάστε για τυχόν απώλειες αρχείων μετά από κάποια πτώση του φορητού σας υπολογιστή . 

   
Μέγεθος : Οι HDD λόγω κατασκευής δεν μπορούν να έχουν μικρο μέγεθος , σε αντίθεση με τους ssd που όσο οι υπολογιστές γίνονται και μικρότεροι , τόσο περισσότερο προτιμούνται οι SSD .

   
Θόρυβος : Και τον πιο ήσυχο HDD να έχει κάποιος ... ακούγεται . Δεν υπάρχει HDD που να είναι όσο ήσυχος είναι και ένας SSD. Μην ξεχνάτε πως ο HDD αποτελείται από μηχανικά μέρη ( δίσκοι που περιστρέφονται με μεγάλες ταχύτητες και κεφάλες που κινούνται ) .


 
Αντίθετα , οι
SSD μιας και δεν αποτελούνται από μηχανικά μερί αλλά μόνο από τσιπ , δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας περί θορύβου . 

   

 

   Οπότε καταλήγουμε πάλι στο εξής ερώτημα : τι να διαλέξω ? 

   Παρακάτω , υπάρχουν σύντομα και επιγραμματικά , τα θετικά των SSD και των HDD , τα οποία θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε , ανάλογα με τις ανάγκες που έχετε. 


 
HDD 

• Eνθουσιώδεις Multimedia χρήστες ή Downloaders: συλλέκτες ταινιών και μουσικής χρειάζονται πολλά ΤΒ φθηνού αποθηκευτικού χώρου.
• Αγοραστές χαμηλού προϋπολογισμού: χρειάζονται φθηνό αποθηκευτικό χώρο. Ένας
SSD είναι πολύ ακριβός για ένα PC 400€.
• Γραφικές τέχνες: Όσοι δουλεύουν με αρχεία εικόνας ή video, πάντα ξεμένουν από χώρο. Ένας 1ΤΒ
HDD θα κοστίσει σίγουρα λιγότερο από ένα 500GB SSD.
• Απλός χρήστης: Αν εξαιρέσεις την ταχύτητα η την καταπόνηση του δίσκου, οι περισσότεροι θα αγόραζαν ένα SSD δίσκο.
SSD
• Μαχητές των δρόμων: Άνθρωποι που καβαλάνε πάντα μαζί τους ένα Laptop όπου και να βρίσκονται και χρειάζονται την πρόσθετη ασφάλεια ενός SSD. Επίσης χείριστες ή ερευνητές που δουλεύουν εκτός γραφείου
• Ανυπόμονους: Αν θες κάτι και το θες ΤΩΡΑ, πρέπει να ξοδέψεις λίγα παραπάνω χρήματα σε ένα SSD. Το γρήγορο άνοιγμα του υπολογιστή και των εφαρμογών θα σε αποζημιώσουν.
• Γραφίστες και μηχανικοί: μπορεί να είπαμε παραπάνω ότι οι γραφίστες χρειάζονται πολύ χώρο, αλλά σίγουρα το να κάνεις 5 δουλειές στο χρόνο που θα έκανες 2 είναι πολύ σημαντικό. Το ιδανικό θα ήταν η χρήση SSD και HDD.
• Ηχοληψία: Αν κάνεις εγγραφή μουσικής, σίγουρα δεν θέλεις να ακούγονται όλοι αυτοί η ενοχλητικοί ήχοι που κάνει ένας HDD.

   
Τα λέμε σε επόμενα άρθρα...




    

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτα μας βοήθεια και εμείς θα λύσουμε το πρόβλημα σου χωρίς αμοιβή ;) Κάνε μια ερώτηση όσο χαζή και αν νομίζεις πως είναι...ούτε εμείς τα ξέραμε όλα!
Από το Blogger.

Σχετικά με την σελίδα

Είμαστε όλοι λάτρες της τεχνολογίας,σκοπός μας είναι να σας βοηθάμε και σας ενημερώνουμε!