Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Εγκατάσταση Μνήμης RAM

   Κατά την συναρμολόγηση ενός υπολογιστή ή και κατά την αναβάθμιση του , συχνά ( ή αν όχι πάντα) χρειάζεται η γνώση περί εγκατάστασης RAM . Πολλοί δεν γνωρίζουν πως να εγκαταστήσουν RAM στον υπολογιστή τους , κάτι που είναι απαραίτητο για να υπάρχει ένα σωστό αποτέλεσμα . Η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου περίπλοκη , κι'όμως πολλοί εξακολουθούν να ανησυχούν , σπαταλώντας χρήματα σε "ειδικούς" οι οποίοι θα αναλάβουν την διαδικασία αυτή. 

    Για την ευκολότερη κατανόηση των παρακάτω βημάτων , θα υπάρχουν εικόνες που αντιστοιχούν σε κάθε παράδειγμα . 

   Αρχικά , υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να αναφέρουμε. Υπάρχουν 4 γενιές μνημών RAM . Είναι οι : DDR - DDR1 , DDR2 , DDR3 και DDR4 . Κάθε μητρική είναι σχεδιασμένη για να δέχεται συγκεκριμένη γενιά RAM .  Δηλαδή σε μια μητρική που δέχεται DDR3 RAM , δεν μπορούμε να βάλουμε RAM DDR4 . Αν αναρωτιέσαι γιατί και σε τι διαφέρουν ως προς την εγκατάσταση , η απάντηση είναι απλή . Κάθε μητρική έχει ένα πλαστικό κομμάτι , το οποίο χωρίζει την θύρα της RAM σε 2 άνισα μέρη . Αντίστοιχα , υπάρχει και μια εγκοπή στις RAM . Ανάλογα την γενιά της RAM, και την μητρική , η θέση της εγκοπής και του πλαστικοί κομματιού διαφέρουν .

   Έχοντας εξηγήσει όλα τα παραπάνω , μπορούμε να ξεκινήσουμε με την εγκατάσταση . Θα υπάρχουν οδηγίες και για desktop αλλά και για laptops . Για την εγκατάσταση εμείς  χρησιμοποιούμε 2 DDR4 μνήμες RAM.


ΒΗΜΑ 1ο

   Το βήμα αυτό είναι απαραίτητο να εκτελείται κάθε φορά που κάποιος θέλει να "πειράξει" κάτι στον υπολογιστή του . πρέπει αρχικά να γειωθούμε , ακουμπώντας μια βρύση , ή κάτι μεταλλικό , για να αποφύγουμε οποιαδήποτε ζημιά στο hardware μας. Με τον όρο γείωση εννοούμε πως διώχνουμε το φορτίο από πάνω μας , για να αποφύγουμε τυχόν βραχυκύκλωμα . Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ζώνη ασφάλειας. Αυτό γιατί , μπορεί να μην χρειαστεί πότε , άλλα πρέπει πάντα να το κάνουμε για κάλο και για κακό.

ΒΗΜΑ 2ο
   Κλείνουμε την τροφοδοσία του υπολογιστή μας . Πέρα από το να το αποσυνδεσουμε από το ρεύμα , βγάζοντας την πρίζα , είναι κάλο να πατήσουμε το κουμπί που υπάρχει στο τροφοδοτικό για σιγουριά . Αν μιλάμε για λάπτοπ , πέρα από την πρίζα , βγάζουμε τελείως και την μπαταριά . Μέτα , κάλο είναι να κρατήσουμε πατημένο το κουμπί που ανοίγει τον υπολογιστή μας για μερικά δευτερόλεπτα , έτσι ώστε να αποφορτιστούν οι πυκνωτές , οι οποίο μπορεί να έχουν διατηρήσει κάποιο ηλεκτρικό φορτίο .
ΒΗΜΑ 3ο
   Ανοίγουμε τον υπολογιστή μας . Όταν πρόκειται για desktop , το πλαϊνό τμήμα του κουτιού αφαιρείται , αν βγάλουμε κάποιες βίδες που υπάρχουν . Τα εργαλεία που μπορεί να χρειαστούν είναι ένα κατσαβίδι τύπου phillips γνωστό και ως σταυροκατσάβιδο. Πολλά σύγχρονα κουτιά βέβαια , έχουν βίδες οι οποίες λέγονται "thumbscrews" οι οποίες ξεβιδώνονται απλά με το χέρι. 

Thumbscrew

   Αν έχουμε λάπτοπ , στο κάτω μέρος του λάπτοπ υπάρχει μια περιοχή με αρκετές βίδες τις οποίες πρέπει και να ξεβιδώσουμε για να αφαιρέσουμε ένα κομμάτι , το οποίο θα μας δώσει πρόσβαση στο εσωτερικό του λάπτοπ .

   BHMA 4o
   Μετά , πρέπει να εντοπίσουμε της θύρες RAM . Στις περισσότερες μητρικές κάρτες υπάρχουν 2 ή 4 θύρες . Σε ακριβότερες μητρικές βέβαια υπάρχουν μέχρι και 6 ή και 8 θύρες . Συνήθως έχουν έντονα χρώματα για να τις εντοπίσουμε ευκολότερα . Υπάρχει λόγος που έχουν διαφορετικό χρώμα οι θύρες που εξηγούμε στο 5ο βήμα . 
    Τα χρώματα είναι διαφορετικά , για να τοποθετήσουμε τις RAM ανάλογα με τον αριθμo RAM που έχουμε , για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διάταξη , κρίνεται απαραίτητο να κοιτάξουμε το manual της μητρικής μας , καθώς διαφέρει από μητρική σε μητρική . Στα λάπτοπ , ο εντοπιστμός είναι πολύ πιο απλή διαδικασία , καθώς οι RAM φαινονται με την πρωτη μάτια . 


ΒΗΜΑ 5ο

   Προσοχή ! κρατώντας την / τις RAM πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε επαφή με το κάτω μέρος της RAM , καθώς τα λίπη που έχουν τα χέρια μας δεν ωφελούν τα ηλεκτρονικά .
 
κιτρινο μερος της RAM 

    Οι θύρες έχουν διαφορετικό χρώμα για ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται dual channel , σύμφωνα με το οποίο, αν βάλουμε δύο μνήμες ίδιου μεγέθους και ταχύτητας στις εγκοπές ίδιου χρώματος, αυξάνεται σημαντικά (θεωρητικά διπλασιάζεται) το bandwidth με το οποίο το σύστημα έχει πρόσβαση στη μνήμη.

    Αν λοιπόν προσθέτουμε δύο πανομοιότυπες μνήμες, το ιδανικό είναι να τις βάλουμε στο ίδιου χρώματος κανάλι, για να λειτουργήσουν σε Dual channel.

    Γιαυτό πρέπει να προσέχουμε αυτό το πράγμα , καθώς μπορεί να έχουμε θέματα με ασυμβατότητες , κάτι που μπορεί να προκαλέσει διάφορα θέματα όπως blue screens .
    τις μνήμες μας , πρέπει πρώτα να ανοίξουμε τα "κλιπάκια" που βρίσκονται στις θύρες. Σε καινούριες μητρικές ανοίγουν μόνο τα κληπάκια της μιας μεριάς , ενώ σε πιο παλιές και των 2 πλευρών.


 
    

    Όπως είπαμε πιο πριν ,  κάθε θύρα μνήμης διαθέτει ένα πλαστικό κομμάτι , το οποίο την χωρίζει σε 2 άνισα μέρη. Γιαυτό λοιπόν , φροντίζουμε να ευθυγραμμίσουμε την RAM, έτσι ώστε αυτό το πλαστικό στέλεχος να ταιριάζει με την εγκοπή της. 


   


   Τοποθετούμε λοιπόν με προσοχή την μνήμη μας . Στην φάση αυτή δεν μας ενδιαφέρει να κουμπώσει . Αφού μπει η RAM στην θύρα της , πιέζουμε ελαφρά με τους αντίχειρες τις 2 άκρες , μέχρι να ακουστεί το χαρακτηριστικό "κλικ" . Θα παρατηρήσουμε , πως τα κλιπάκια που είχαμε ανοίξει πριν, έχουν πλέον κλείσει.


 *Στα λάπτοπ , δεν διαφέρει και πολύ αυτή η διαδικασία. Αφού ευθυγραμμίσουμε τις εγκοπές με το πλαστικό στέλεχος της θύρας , τοποθετούμε την μνήμη με γωνία 45 μοιρών . Στην συνέχεια απλά πιέζουμε μέχρι να ακουστεί το κλικ . 

   ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΗΜΑ 

   Έχοντας ολοκληρώσει με την εγκατάσταση των μνημών μας , μένει απλά να δοκιμάσουμε κατά πόσο όλα πήγαν καλά . Βάζουμε ξανά την πρίζα και ανοίγουμε το τροφοδοτικό , ή βάζουμε την μπαταρία αν μιλάμε για λάπτοπ. Πατάμε το κουμπί power και αν όλα πήγαν καλά , θα δούμε την οθόνη να μας δείχνει το bios.

   Αυτός ήταν ένας σύντομος οδηγός σχετικά με το πως να εγκαταστήσετε μνήμη RAM στον υπολογιστή σας , σταθερό ή λάπτοπ . Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά , άλλα και να μην πάνε , εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε . Καλή επιτυχία , τα λέμε σε επόμενα άρθρα. 



Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτα μας βοήθεια και εμείς θα λύσουμε το πρόβλημα σου χωρίς αμοιβή ;) Κάνε μια ερώτηση όσο χαζή και αν νομίζεις πως είναι...ούτε εμείς τα ξέραμε όλα!
Από το Blogger.

Σχετικά με την σελίδα

Είμαστε όλοι λάτρες της τεχνολογίας,σκοπός μας είναι να σας βοηθάμε και σας ενημερώνουμε!